Proč jíst borůvky?


Tyto malé modré kuličky v minulosti zaujali nejen svou skvělou chutí, ale také barvou. Barvili se s jejich pomocí látky či dodávali patřičný odstín pokrmům. Kromě toho se z nich vyrábělo (a někde stále ještě vyrábí) skvělé víno. Přezdívá se jim černé jahody, jsou totiž neméně chutné. Dnes je upotřebíme především v dezertech a koláčích, modernější domácnost si udělá mléčný shake či smoothie.

blueberries_heather_blueberry_plant

Borůvky se k nám dostaly z Přední Asie a Severní Ameriky (známá kanadská odrůda). Pro svůj zajímavý vzhled a skvělou chuť netrvalo dlouho, než se staly známé napříč celou Evropou.

Čím jsou skutečně výjimečné, je vysoký obsah antioxidantů. Jeden z nich – anthocyanin – barví plody do jejich typicky modré barvy a čím jsou tmavší, tím více jej plod (respektive především jeho slupka) obsahuje. Dále v plodech najdeme velké množství vitamínu C, provitamínu A, minerálních látek (vápník, hořčík, železo, měď, zinek, draslík) a stopových prvků.

pexels-photo-545040

Plody si nemusíme vychutnávat pouze v sezóně, což jsou letní měsíce, ale také mimo ni. Uchovat je můžeme zmrazením ve vzduchotěsné nádobě či sáčku, aniž bychom se museli bát ztráty jejich pozitivních vlastností. O něco hůře to pak bude se sušením. Pokud je sušíme v sušičce, plody přijdou o spoustu svých skvělých vlastností, což je jistě velká škoda. Sušené borůvky https://www.nakliceno.cz/lyofilizovane-boruvky/ mrazem (lyofilizované) vám zajistí, že vitamíny enzymy a další prospěšné látky v plodech zůstanou.

A jak tyto plody upotřebit? Například ve výborném smoothie, existuje spousta variant, jmenujme tedy alespoň tyto:

  • Borůvky + maliny + jahody + voda
  • Borůvky + chia semínka + bílý jogurt + mléko (kravské, sójové, rýžové) + máta + meduňka
  • Borůvky + banán + bílý jogurt + mléko + mandle

Variant je spousta, nebojte se sami mixovat a zkoušet, která je pro vás ta nejlepší.